Ränta på ränta

Dela

När du sparar dina pengar på ett sparkonto får du som bekant ränta på ränta. Du får alltså inte bara ränta på det du sätter in utan även ränta på de pengar du har fått i ränta. Det är ytterligare en orsak till att pengarna växer så snabbt på ett sparkonto som har en riktigt hög sparränta.

Det är inte så att den ränta du får sätts in på ditt sparkonto dagligen utan räntepengarna brukar hamna på sparkontot en gång om året och så fort de har hamnat där börjar du få ränta på räntepengarna. Det finns något enstaka undantag då man faktiskt får sina räntepengar en gång i kvartalet, vilket såklart gör att man får ränta på ränta ännu snabbare, dessvärre brukar dessa sparkonton inte ha så bra sparräntor och därför tjänar man inte så mycket på det i alla fall. Om du sparar på något av de sparkonton du hittar på sparrantor.com får du dina räntepengar en gång om året men då får du också en mycket bra sparränta.

Beräkna ränta på ränta

Det är faktiskt inte alls svårt att beräkna ränta på ränta och se hur mycket du kommer att ha på kontot om några år om du sparar dina pengar på ett fasträntekonto. Om du exempelvis sparar 10000 kr på kontot i 3 år och får en sparränta på 5 % har du 10 500 kr (10 000 x 1,05) på kontot efter ett år, 11 025 (10 500 x 1.05) efter 2 år och 11 576,25 (11 025 x 1.05) efter 3 år. Om du sparar längre än så är det emellertid enklare att använda sig av en formel.

Formel för ränta på ränta

Om du sparar på ett månadssparkonto bör du använda formeln: ∑ = B x Rt

  • ∑ är den summa du kommer att få efter ett visst antal år. Det är denna summa du vill få fram genom att använda formeln.
  • Här fyller du i det belopp du har satt in på sparkontot.
  • Här fyller du i den ränta du får och lägger till 1. Om du får ens sparränta på 3 % skriver du 1.03.
  • Här fyller du i hur många år du tänker spara. Om du får räntan utbetald 4 gånger om året multiplicerar du antal år med fyra. Använd gärna en kalkylator om du inte är så duktig på att räkna med potenser.