Optimera sparräntan

Dela

När du vill maximera din sparränta ska du spara på ett högräntekonto och även välja ett högräntekonto som ger dig en så hög sparränta som möjligt. Ett sånt högräntekonto brukar se ut så här:

Det tillåter inga uttag. Ju färre uttag ett sparkonto tillåter desto högre sparränta får du. Om du låser dina pengar på ett högräntekonto i ett eller flera år får du alltid en riktigt hög sparränta. Det här innebär att du inte får plocka ut några pengar alls under bindningstiden, men det är ju bara bra. Du ska ju spara pengar och inte bränna pengar. Så om du vill maximera din sparränta bör du alltså låsa dina pengar upp till 5 år. Ju längre du binder pengarna desto bättre sparräntor får du.

Det har en bunden sparränta. De flesta högräntekonton ger även bättre sparräntor om du binder din ränta. Det finns både för och nackdelar med bundna sparräntor. Om räntan går upp rejält kan du förlora på att binda räntan men om den går ner vinner du på det. Ofta tjänar man emellertid på att binda sin sparränta eftersom den i många fall är betydligt högre än den rörliga sparräntan, i alla fall på sparkonton där du även låser dina pengar.

Andra tips

Naturligtvis får du den bästa avkastningen om du sätter in så mycket pengar som möjligt på ditt sparkonto. Det finns högräntekonton som kräver att du sätter in minst 10 000 kr medan andra kräver att du sätter in mer än så. Det finns även högräntekonton som har ett insättningstak på till exempel 50 000 kronor. Om du vill spara mer än så bör du välja ett sparkonto som har ett högt insättningstak eller spara på flera sparkonton som ger riktigt bra sparräntor.

Källor: