Insättningsgaranti

Dela

Här på sparrantor.com hittar sparkonton som har marknadens högsta sparräntor, det är det som är hela poängen med den här sajten. Vissa av de högräntekonton som du finner på den här sajten omfattas av den statliga insättningsgarantin medan andra sparkonton inte gör det. Därför tänkte vi här förklara vad den statliga insättningsgarantin är för något.

Vad är insättningsgaranti?

Om du sparar på ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin och banken eller kreditbolaget försätts i konkurs får du ersättning från staten för alla dina sparpengar upp till 100 00 Euro. Det är ju ett ganska högt belopp som motsvarar nästan 900 000 kr och därför påverkar denna maxgräns inte speciellt många sparare.

Om du sparar på flera olika banker och kreditbolag som omfattas av insättningsgarantin får du en maximal ersättning på 100 000 Euro per bank som går omkull, även om det vore mycket osannolikt att det skulle hända. Däremot får du aldrig mer än 100 000 Euro i ersättning även om du har flera sparkonton på en och samma bank. Om du delar sparkonto med någon, till exempel din sambo, får ni emellertid en maximal ersättning på 100 000 Euro var eftersom ersättningen baseras på person och inte per sparkonto.

Så får du din ersättning

Om den bank eller det kreditbolag du sparar på går i konkurs beslutar riksgälden genast om att ersättningsgarantin ska sättas in. Du behöver inte ansöka om ersättning själv utan finansinspektionen kontaktar dig så att ni kan komma överens var din ersättning ska sättas in. Du får pengarna inom 20 dagar efter att insättningsgarantin trätt i kraft.